FREE GAZA!

Στο βίντεο που ακολουθεί, ενός από τους συναγωνιστές που παρέμειναν στη Γάζα, φαίνονται οι επιθέσεις ισραηλινού πολεμικού σκάφους με πραγματικά πυρά ενάντια σε παλαιστινιακά ψαροκάικα.

Πολλοί Παλαιστίνιοι ψαράδες της αποκλεισμένης Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια τέτοιων επιθέσεων. Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουν εδώ και χρόνια. Απλά, αυτή τη φορά υπήρχαν και ξένοι ακτιβιστές πάνω στα καΐκια...

Περισσότερα...

Εννέα από τους ακτιβιστές που έσπασαν τον αποκλεισμό αποφάσισαν να μείνουν στη Γάζα βοηθώντας με την παρουσία τους πληθυσμούς που η ζωή και η εργασία τους βρίσκεται σε άμεση καθημερινή απειλή από τον αποκλεισμό. Κάποιοι θα δουλέψουν μαζί με τους ψαράδες επιχειρώντας τη διευρυνση των 6 ναυτικών μιλίων στα οποία το Ισραήλ περιορίζει την αλειία τους, ενώ ένα δεύτερο κομμάτι επιθυμεί να δουλέψει με κοινότητες στην περιοχή της Ράφα, στα Αιγυπτιακά σύνορα.

Περισσότερα...

Image
Από την υποδοχή στο λιμάνι της Γάζας

Dr. Iyad Sarraj, πρόεδρος της Διεθνούς Παλαιστινιακής Επιτροπής για τον Τερματισμό του Αποκλεισμού

Νοιώθω φανταστικά. Ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Όλοι είναι κατενθουσιασμένοι με αυτούς τους ήρωες που είναι όμως τόσο μετριοπαθείς. Αυτοί οι άνθρωποι ρίσκαραν τη ζωή τους. Όταν λέμε ότι ήταν πολύ καλό ή σπουδαίο αυτό που κατάφεραν δε φτάνει για να περιγράψει την αλήθεια. Ήταν μία ιστορική στιγμή. Από το 1967 κανείς δεν έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας από τη θάλασσα παρά μόνο αυτοί οι ακτιβιστές που θα προσπαθήσουν επιπλέον να κρατήσουν ανοιχτή αυτή τη γραμμή επικοινωνίας.

Ο Παλαιστινιακός λαός είναι πολύ χαρούμενος. Βρίσκονταν στα όρια της απελπισίας και αυτή η ενέργεια τον γέμισε με ελπίδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως ήταν μόνο μία στιγμή και πως δε μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα που είναι πολύ μεγαλύτερο.

Περισσότερα...

Image
Διαδήλωση των οικογενειών των φυλακισμένων Παλαιστινίων, με τη συμμετοχή των μελών της αποστολής

Η πιο δύσκολη ερώτηση που σχεδόν κάθε κάτοικος της Γάζας σου απεύθυνε ήταν: "πως σου φαίνεται η Γάζα;" Τη στιγμή που πήγαινες αυθόρμητα να απαντήσεις "great" (σπουδαία) εκφράζοντας τον προσωπικό ενθουσιασμό που βρισκόσουν εκεί, μαζί τους, σταματούσες απότομα προσπαθώντας να ρουφήξεις πίσω τους πρώτους φθόγγους της απόκρισης σου. Παρά τα συναισθήματα χαράς κι ευγνωμοσύνης, που προκαλούσε η αγάπη και η απλοχεριά του Παλαιστινιακού λαού απέναντι μας, και τον κοινό ενθουσιασμό που μας περιέβαλε, δεν μπορούσε να είναι ‘σπουδαία’ μία πόλη, ή καλύτερα η ζωή σε μία πόλη, που πληρώνει καθημερινά τις ελλείψεις του αποκλεισμού της από την υπόλοιπη Παλαιστίνη και τον κόσμο.

Περισσότερα...

Με τους ελεύθερους πολιορκημένους της Γάζας

Image
Από την υποδοχή της αποστολής στη Γάζα

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί την αμηχανία που καταλαμβάνει κάποιον όταν ο Παλαιστινιακός λαός τον αποκαλεί ήρωα. Η λέξη αυτή βγαλμένη από τα χείλη ενός λαού, που αντιστέκεται ασταμάτητα και περήφανα πάνω από 60 χρόνια, για να χαρακτηρίσει μία ενέργεια διεθνιστικής αλληλεγγύης όπως η αποστολή Free Gaza, αποτελεί το καλύτερο δείγμα της σημασίας της επιτυχίας της. Τα όσα ζήσαμε στη σύντομη διαμονή μας στη Γάζα ήταν τόσο πλούσια που χρειάζονται χρόνο για να χωνευτούν. Ο χρόνος επίσης θα δείξει και τα μακροχρόνια αποτελέσματα αυτού του πρώτου βήματος. Σίγουρα όμως τα όσα είδαμε, τα βιώματα και τα αισθήματα που ο λαός της Γάζας ανοιχτόκαρδα μοιράστηκε μαζί μας συνιστούν από τις πιο κορυφαίες εμπειρίες στη ζωή αυτών που συμμετείχαν.

Περισσότερα...

αναζήτηση

Πανελλαδικό Σώμα 2017

Πανελλαδικό Σώμα 2017

εφημερίδα

Βρείτε μας στα Social Media

  • Facebook Page: 23080895907
  • Twitter: KOEgr
  • YouTube: koe2003

εκδόσεις